Alla nattåg i Skandinavien – en guide till Nordens nattåg

Foto: Kasper Dudzik (2008-02-02), SJ. Nattåg vid Åre.

Nattåg, denna kronjuvel bland färdsätt! Lika delar tidseffektivt och mysigt. Här är alla nattåg i nordligaste Europa.

Sverige

I Sverige kör SJ och Snelltåget nattåg.

SJ

SJ kör nattåg på följande sträckor

 • Göteborg/Stockholm – Duved (via Östersund, Åre)
 • Göteborg/Stockholm – Narvik (via Boden, Luleå, Kiruna, Abisko, Riksgränsen)
 • Stockholm – Malmö

Tågen går generellt varje dag, med undantag från Stockholm-Malmö som inte avgår på lördagar. Det finns sittvagnar, liggvagnar och sovvagnar där skillnaden mellan ligg- och sovvagn är att den förstnämnda har sex britsar som du bäddar själv medan sovvagnarna har 1-3 sängar som är färdigbäddade.

Snälltåget

Snälltåget kör nattåg till Berlin under påsk, Kristi Himmelsfärd samt sommaren (24 juni till 18 augusti). Man kan hoppa på Snälltåget så långt norrut som Stockholm men själva nattåget avgår från Malmö.

Under hösten (26/8 – 22/9) byter man kontinenten mot fjällen, och kör mellan Malmö och Storilen, via Linköping, Stockholm, Östersund, Åre och Duved.

Slutligen kör fjälltåget även under vintersäsongen (21/12 – 12/4), men då Malmö-Duved och Malmö-Vemdalen, med ungefär samma stopp som under höstresorna.

Norge

Utöver tåget från Stockholm till Narvik så går ett par andra nattåg genom vårt avlånga grannland, vilka körs av NSB (vilka efter att ha slagit ihop sig med Nettbuss kallar sig Vy).

 • Bodø – Trondheim
 • Trondheim – Oslo
 • Oslo – Bergen (kuriosa: kallas ofta en av världens vackraste tågsträckor)
 • Oslo – Stavanger

Finland

Även vårt grannland i öster har nattåg! Här är det statsägda VR bakom spakarna och nästintill alla vägar leder till Rom. Alltså Helsingfors.

 • Helsingfors – Kemijärvi (viaTammerfors, Uleåborg, Kemi, Rovaniemi)
 • Helsingfors – Kolari (viaTammerfors, Uleåborg, Kemi, Torneå)
 • Helsingfors – Rovaniemi (via Tammerfors, Uleåborg, Kemi)
 • Åbo – Rovaniemi (via Uleåborg, Tammerfors)
 • Helsingfors – Moskva (via St Petersburg. OBS! Fixa visum innan!)

Island och Danmark

På Island finns det vare sig nattåg eller ens tåg. I Danmark finns det tåg som går på natten (exempelvis en sen direktavgång mellan Köpenhamn och Hamburg) men de har inte liggvagnar i nuläget, vilket gör att de inte riktigt gör skäl för namnet ”nattåg”.

Summa summarum

I Sverige, Norge och Finland finns det flera bra nattågslinjer som kan hjälpa resenärer att färdas genom respektive land i sovande tillstånd, medan vi fortfarande väntar spänt på att nattågen ska göra intåg på Island och i Danmark.

Sov gott!

Hittat faktafel? Hör gärna av oss på hej@resareko.se om våra uppgifter har blivit utdaterade!

3 svar på ”Alla nattåg i Skandinavien – en guide till Nordens nattåg”

 1. Snälltåget har också kört Snötåget i sportlovstider med nattåg från Stockholm (och kanske även fler orter) till Vemdalen (via inlandsbanan). Jag tror även att de ska köra några turer till Jämtlandsfjällen nu i höst.

  Sen kommer en rimligt till Umeå (även om det blir tidig morgon) med det senare av de norrgående nattågen mot Luleå osv. Och tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *